Onze BVCM/Call2Collect servicedesk voor DirectPay is bereikbaar via directpay@call2collect.com

Lees hier het volledige bericht.

Optimaliseer uw Order to Cash Proces in Q4 van 2024!

Deze blog is geschreven door Dimitry Borgstijn, director Innovations BVCM

Met meer dan 25 jaar ervaring in het optimaliseren van order to cash processen, zie ik helaas nog steeds veel bedrijven zonder een effectieve Order to Cash policy. Dit gebrek leidt vaak tot inefficiënties, verhoogde risico's, lagere marges en gemiste kansen. Nu we bijna Q4 van 2024 ingaan, is het essentieel voor organisaties om een sterke order to cash policy te implementeren om hun financiële processen te stroomlijnen en compliant/toekomstbestendig te maken.

Order to cash proces medewerkers Dimitry Borgstijn

Waarom een Order to Cash policy?

Zonder een goede Order to Cash policy werken bedrijven vaak reactief in plaats van proactief. Dit kan resulteren in trage betalingen, gemiste inkomsten, veel issuemanagement en ongecontroleerde risico’s. Een goed gestructureerde policy zorgt voor een duidelijk kader dat inefficiënties vermindert, consensus komt tussen verschillende afdelingen en zorgt voor meer grip en op financiële processen.

Verbeter uw Order to Cash KPI's:

Bedrijven die een order to cash policy implementeren, zien doorgaans een verbetering van meer dan 30% in hun belangrijkste KPI's. Denk hierbij aan kortere doorlooptijden, hogere factureringsnauwkeurigheid en verbeterde klanttevredenheid. Bovendien worden medewerkers binnen het Order to Cash proces efficiënter en gelukkiger doordat ze zich kunnen richten op uitzonderingen in plaats van repetitief werk.

Top 5 verbeterde Order to Cash KPI's:

  1. Days Sales Outstanding (DSO): Meet het gemiddelde aantal dagen dat een factuur openstaat voordat deze wordt betaald. Een lagere DSO betekent snellere cashflow en minder openstaande schulden.
  2. Invoice Accuracy: Het percentage facturen dat in één keer correct wordt verzonden, zonder fouten of aanpassingen. Hogere nauwkeurigheid vermindert geschillen en versnelt betalingen.
  3.  Collection Effectiveness Index (CEI): Meet de effectiviteit van het innen van uitstaande betalingen. Een hogere CEI betekent efficiënter innen en betere liquiditeit.
  4. Dispute Rate: Het percentage facturen dat door klanten wordt betwist. Een lagere betwistingsgraad betekent minder vertragingen in betalingen en een betere klantrelatie.
  5. Cost to Collect: De kosten die gepaard gaan met het innen van betalingen, als percentage van de totale omzet. Lagere inningskosten dragen bij aan een hogere winstgevendheid.

Elke inefficiëntie in het Order to Cash proces is een vertraging in winst. Dimitry Borgstijn

Voordelen van een Policy on Excellence:

  1. Grondige Data-analyse: Analyseer uw huidige prestaties en identificeer mogelijkheden voor verbetering.
  2. Stakeholder Interviews: Verwerf waardevolle inzichten door gesprekken met sleutelfiguren binnen uw organisatie.
  3. Knelpunten Identificeren: Ontdek en los de obstakels op die uw financiële gezondheid kunnen belemmeren.
  4. Heldere Eindpresentatie: Ontvang een uitgebreid actieplan met concrete aanbevelingen.
  5. Implementatie Ondersteuning: Realiseer duurzame veranderingen met begeleiding, zodat uw team optimaal kan functioneren.

Ontwikkeling van talent:

Tijdens de interviewfase blijkt vaak dat medewerkers ruwe diamanten zijn, klaar om zich te ontwikkelen tot leidinggevenden binnen het Order to Cash proces. Met de juiste training en ondersteuning kunnen zij doorgroeien naar rollen zoals end-to-end order to cash director, waardoor uw organisatie niet alleen efficiënter wordt, maar ook intern talent bevordert.

 

Waarom nu handelen?

Q4 van 2024 is de perfecte tijd om uw processen te evalueren en te verbeteren. Een effectieve order to cash policy helpt niet alleen bij het verbeteren van financiële prestaties, maar zorgt er ook voor dat uw team beter en gelukkiger functioneert door repetitief werk te minimaliseren en de focus te leggen op waardevolle uitzonderingen.

Wens jullie allemaal een succesvol Q4!
Dimitry Borgstijn, uw partner in Order to Cash optimalisatie

Neem vandaag nog contact op met mijn collega
Ontdek hoe een op maat gemaakte Order to Cash policy uw organisatie kan versterken!